5 tips til deg som går i terapi

14233813_10154322871871550_1038230342_o

 

1.Gi deg selv tid
Kanskje har du hatt det tungt lenge. Kanskje har du vonde opplevelser fra flere år tilbake. Kanskje har du tenkt lenge på å kontakte en terapeut og komme i gang med samtaler. Det tar tid å jobbe med det vanskelige og det tar tid å få det bedre. Mange opplever også at det føles verre før det blir bedre igjen. Det kan også ta tid å bli kjent med terapeuten din og bli trygg nok til å snakke om det som virkelig er vondt. Derfor er det viktig at du gir deg tid i terapiprosessen. Det er veldig forståelig og veldig vanlig å være utålmodig når man kommer i terapi og har det tungt, man vil jo bare ut av det og få det bedre så fort som mulig. Men prøv om du kan gi deg selv tid og det vil være så verdt det når du kjenner at du har det bedre igjen.

 2.Gå i terapi regelmessig
Å gå regelmessig i terapi sikrer kontinuitet og flyt i terapiprosessen, og du slipper å begynne på «nytt» hver gang du kommer. Det gjør det lettere for både deg og terapeuten å «holde tråden» i det du kommer i terapi for. Du får rett og slett mer ut av terapitimene dine ved å komme regelmessig.

3.Bruk tiden mellom terapitimene godt  
Jeg vil anbefale deg å ikke bare «tømme deg» for alt av tanker og følelser når du er i terapirommet, for så å ikke tenke noe mer på det når du går ut av rommet. Men at du etter og mellom og før terapitimene, bestemmer deg for å kjenne etter og reflektere rundt det som skjer i terapitimene. Disse tankene, følelsene og fornemmelsene kan være nyttige å ta med til neste terapitime. Du kan gjerne skrive ned det som dukker opp. Selv setter jeg av et par timer etter en terapitime og har med meg en bok som jeg skriver ned tanker og følelser i, og ofte kan jeg se sammenhenger og oppdage noe nytt som jeg ikke har vært klar over før. Ved å gjøre dette har jeg på en måte forlenget terapitimen litt og det har vært veldig verdifullt for meg. Kanskje dette kan passe deg også?

4.Velg riktig terapeut for deg
Opplever du at du kan jobbe godt med din terapeut? Opplever du at du blir sett og hørt og at du blir tatt på alvor? Kan du snakke om det du trenger å snakke om? Det er ikke lett å svare på dette før du har prøvd, for disse tingene tar det jo litt tid å finne ut av. Det å gå i terapi oppleves ofte som både støttende og utfordrende, og det er sånn det skal være. Så når det er tungt å gå i terapi betyr det ikke at du skal slutte, for det kan faktisk bety at du nå er på et viktig sted i terapiprosessen og på vei til å få det bedre. Men kjenn etter at du har den riktige terapeuten for deg, at det er en du kan komme til og hvor du føler deg sett, hørt og tatt på alvor.

5.Sørg for støtte også utenfor terapirommet
Det er krevende å gå i terapi og det kan være fint å ha noen å dele det med. Sørg for at det er en som støtter deg og som heier på deg, og ikke ser på deg som rar eller unormal fordi du går i terapi. Vi trenger alle å ha gode mennesker rundt oss som vil oss vel, og som er der også når livet er vanskelig. Så hvem har du i heiagjengen din som kan være en god støtte for deg?

 

Jeg håper at du som går i terapi eller har tenkt til å gå i terapi kan ha nytte av disse tipsene!
Del de gjerne!

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s