Ukens søndagsdrypp: Husker du å ivareta basalbehovene dine?

Søndagspip-2

Alt dette som vi trenger for å fungere i hverdagen; nok timer med søvn, næringsrik mat, bevegelse og aktivitet, nok vann, tid til hvile og ro og en daglig dose med frisk luft og lys – husker du på dette i en travel hverdag?

Ikke nok med at disse tingene kan være vanskelig å huske på i hverdagens kjas og mas, men når man har det vondt og strever, er sliten, står overfor et vanskelig valg, er superstressa eller sliter med dårlig selvfølelse og mye selvkritikk, er det ofte basalbehovene som får minst oppmerksomhet. Naturligvis. For hvem har tid og ork til å sørge for nok søvn, mat, bevegelse osv. når man er overveldet av tankekjør, tristhet, stress, slitenhet og forvirring?

I terapirommet hos meg møter jeg daglig mennesker som har det sånn, de strever med et eller annet og får ikke sove, har ikke matlyst og blir heller inne enn å gå ut og møte verden. De har ikke overskuddet til å ta vare på disse grunnleggende behovene og dette gjør at alt blir bare verre. Lite søvn gir mer tankekjør og selvkritikk, lite mat og vann gir lite energi og det å bli inne forsterker følelsen av ensomhet.

Slitenhet, tankekjør, stress og vanskelige valg løses stort sett ikke på 1-2-3. Så i mellomtiden og mens man jobber med disse tingene kan man gjøre små små ting for å gjøre hverdagen litt bedre. Heldigvis. Det er da det kan være nyttig å huske på basalbehovene og ivareta dem. Her får du noen forslag til hvordan du kan gjøre det:

  • sette en alarm på mobiltelefonen for en påminnelse om å legge deg i tide
  • avtale med en venn å gå en tur
  • sørge for å ha mat som frister og som gjør godt, i kjøleskapet
  • finne tid i kalenderen og sette opp en avtale med deg selv til hviletid
  • sette en post it-lapp på speilet på badet hvor det står: husk å drikke vann
  • sitte 5 min på trappen med ansiktet i solen
  • osv. osv. Fyll gjerne på med dine egne forslag!

Som du ser handler det å ivareta basalbehovene dine IKKE om å sette igang med et hardt treningsregime eller en diett eller å tilbringe timesvis ute i marka hver dag. Det handler om de små små tingene du gjør for å ta vare på de grunnleggende behovene du og alle mennesker har for å ha en litt bedre hverdag.

Se om du kan gjøre disse tingene så enkle og overkommelige som du kan, det er viktig at dette ikke skaper flere  og burde for deg hvis du allerede er sliten, stressa og har lite overskudd. Bare ved å ha fokus på én av disse tingene vil du gjøre hverdagen din litt bedre, og det skal ikke mange dagene til før du vil kjenne at det gjør deg godt.

Hva med å sette en alarm på mobilen din i kveld som en påminnelse til å legge deg og få nok timer med søvn? Jeg er sikker på at du vil kjenne hvor godt det er for deg å komme deg i seng i tide, få alle de timene med søvn som du trenger og følelsen av å være litt mer opplagt denne uken. Og det beste er at dette holder i massevis, du trenger nemlig ikke gjøre alt på en gang. Så start med én ting og start smått, så kommer det andre etter hvert.

Jeg stiller alarmen på min mobil til kl:22.00 i kveld (jeg somler litt med å komme meg i seng, så jeg må gi meg selv litt god margin – hehe!), og jeg fortsetter med det den kommende uken også. Jeg vet det vil gjøre uken min flere hakk bedre, og jeg anbefaler deg også til å prøve dette eller noe annet som kan gjøre hverdagen din litt bedre for DEG!

Ønsker deg en god ny uke i morgen!

 

Søndagssmil fra meg🌿

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s