Ukens søndagsdrypp: Få det bedre med selvmedfølelse

Søndagspip-3

 

Har du tenkt på at vi lærer tidlig å snakke snillt og vennlig til andre, men at det er lite opplæring i hvor viktig det er at vi snakker vennlig til oss selv?

I terapirommet hos meg møter jeg mange, de fleste faktisk, som er strenge med seg selv, sier nedsettende ting om seg selv, kjefter og kritiserer seg selv daglig og flere ganger om dagen. Jeg kjenner meg godt igjen jeg også. Jeg har en ganske velutviklet selvkritiker i meg som er raskt ute med å si fra at jeg er lat, håpløs, ikke flink nok eller god nok og at jeg må skjerpe meg, ta meg sammen og bli bedre (til det meste).

Er det ikke trist at det er sånn og at vi er så harde med oss selv?

Selvkritikk er ikke motiverende, snarere tvert i mot, og forskning (ref: https://psykologisk.no/2016/08/selvmedfolelse-et-redskap-for-a-redusere-stress/) viser at selvmedfølelse reduserer stress og kan forebygge angst og depresjon. Så det er mulig å få det bedre med å erstatte selvkritikk med selvmedfølelse.

Men hvordan snur vi selvkritikk til selvmedfølelse?
Her er 6 forslag:

  • først og fremst; bli klar over den indre dialogen og hva du sier til og om deg selv, hvilke ord du bruker og i hvilke situasjoner selvkritikken dukker opp. All endring starter med bevissthet om det du ønsker å endre, så begynn med å observere og bli klar over hvordan du er mot deg selv.
  • når du oppdager at du kjefter, kritiserer og snakker stygt til og om deg selv si «STOPP» enten høyt eller inni deg. Stopp ordene og tankerekken som bare øker og øker selvkritikken.
  • let etter vennligere ord å si til deg selv. Dette er sikkert uvant for deg, så her må du kanskje øve litt. Det vil kanskje kjennes unaturlig og teit i starten, og kanskje kjennes det ikke ut som om det gjør noen forskjell, men bare fortsett og vit at det fungerer og vil kjennes bedre etter hvert.
  • minn deg på at du gjør så godt du kan. Selv om hjernen din forsøker å fortelle deg noe annet. Det er bare Kritiker’n som snakker.
  • bestem deg for og velg aktivt å snakke snillere om og til deg selv.
  • husk å øve og være tålmodig med deg selv i overgangen fra selvkritikk til selvmedfølelse. Det tar tid å endre noe du har holdt på med i årevis, så vær tålmodig med deg selv – øvelse gjør mester!

Kritiker’n i meg er mye roligere nå og jeg øver daglig på selvmedfølelse. Jeg vet jo så godt at jeg ikke motiveres av kjeft eller kritikk, det har jeg aldri gjort. Så nå er det oppmuntring og heiing som gjelder, og jeg kjenner meg både mindre stressa og mye gladere.

Kjenner du deg igjen i dette?
Prøv selvmedfølelse i stedet for selvkritikk! Det fortjener du og jeg heier på deg!

Ønsker deg en ny god uke i morgen med masse selvmedfølelse!

Søndagssmil fra meg🌿

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s